Telecí bramboračka
Suroviny
- 160 g Brambory
- 80 g Celer bulvový
- 200 g Celer bulvový
- 80 g Kapusta růžičková
- 150 g Kedlubna
- 80 g Mrkev kořen
- 600 g Telecí maso přední
- 80 g Petržel kořen
- 500 g Telecí kosti
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 4 ks Cibulka jarní
- 2 ks Petržel kořen
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Krupky trhané
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 660 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 248 g
- Sodík 800 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 261 mg
- Draslík 1648.9 mg
- Vláknina 24589.3 mg
- Vitamín A 24589.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 154.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Růžičkovou kapustu očistíme a omyjeme. Oloupanou mrkev, celer a petržel omyjeme a nakrájíme na kostičky. Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme na tenká kolečka. 2 lžíce drobných krupek dobře promyjeme. Celerovou a petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
V hrnci na 3 lžicích rozpuštěného másla pokrájenou zeleninu (kromě petrželové natě) za občasného promíchání podusíme přibližně 5-7 minut. Přidáme 2 lžíce drobných krupek, promícháme, přilijeme 1 litr čistého telecího bujonu a vše vaříme minimálně 15 minut. Následně polévku dochutíme solí, mletým kmínem, pepřem a majoránkou. Přimícháme 1 lžíci rajčatového protlaku, petrželovou nať a podáváme.
-
3
Telecí masový bujon [27974]:
-
4
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
5
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
6
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
7
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
8
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.