Telecí vývar s kedlubnou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Kapusta růžičková
  • 150 g Kedlubna
  • 150 g Kedlubna
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 600 g Telecí maso přední
  • 500 g Telecí kosti
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 kávová lžička Oregano čerstvé
  • 2 kávová lžička Kerblík
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Česnek
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Petržel kořen
  • 2 špetka Sůl
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 786 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 219 g
  • Sodík 849 mg
  • Bílkoviny 61 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 401.7 mg
  • Draslík 1403 mg
  • Vláknina 21019.9 mg
  • Vitamín A 21019.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 128.7 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 54 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme bylinkové máslo: 120 g měkkého másla utřeme se solí. Omytý čerstvý kerblík, oregano a tymián najemno nakrájíme a vše dobře promícháme.

  • 2

    Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Růžičkovou kapustu očistíme, omyjeme, malé růžičky necháme celé, větší rozkrojíme napůl. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 3

    V hrnečku rozkvedláme 2 vajíčka se špetkou soli a lžicí pokrájené petrželky.

  • 4

    V hrnci na 40 g rozpuštěného bylinkového másla kedlubnu s kapustou podusíme, přidáme 2 lžíce slunečnicových semínek, pak přilijeme 1 litr čistého telecího bujonu a vše vaříme 5 minut. Následně do polévky zamícháme vajíčka s petrželkou, které povaříme 2-3 minuty, dochutíme solí, pepřem a podáváme.

  • 5

    Telecí masový bujon [27974]:

  • 6

    Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.

  • 7

    Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.

  • 8

    Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.

  • 9

    Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.

  • 10

    Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.

Komentáře k receptu