Petrželová polévka s Armaňakem
Suroviny
- 200 g Petržel kořen
- 250 g Celer bulvový
- 350 g Hovězí oháňka
- 350 g Hovězí žebra
- 350 g Kosti hovězí morkové
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Zelí hlávkové bílé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 4 ks Cibule lahůdková
- 14 ks Pepř 4 barev
- 1 ks Petržel - nať
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Mrkev kořen
- 8 ks Nakládaný zelený pepř
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 dl Koňak Armaňak
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1921 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 131 g
- Sodík 585 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 83.1 mg
- Draslík 861.3 mg
- Vláknina 106401 mg
- Vitamín A 106401 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 81.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z hovězího vývaru maso z oháňky obereme a pokrájíme.
-
2
Petržel a lahůdkovou cibuli očistíme a omyjeme. Petržel pokrájíme na tenké nudličky, cibuli na kolečka a vše v pánvi podusíme s prolisovaným česnekem.
-
3
Scezený hovězí vývar přivedeme k varu, dáme do něj podušenou zeleninu, zelený pepř a vaříme 10 minut. Pak do polévky vrátíme pokrájené maso, vše povaříme 5 minut a přimícháme 0.5 dl koňaku.
-
4
Polévku promícháme a podáváme.
-
5
Hovězí vývar z kostí [27725]:
-
6
Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
-
7
Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
-
8
Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.