Petrželová polévka s Armaňakem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 185 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Petržel kořen
  • 250 g Celer bulvový
  • 350 g Hovězí oháňka
  • 350 g Hovězí žebra
  • 350 g Kosti hovězí morkové
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Zelí hlávkové bílé
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Cibule lahůdková
  • 14 ks Pepř 4 barev
  • 1 ks Petržel - nať
  • 2 ks Rajčata
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 8 ks Nakládaný zelený pepř
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.5 dl Koňak Armaňak
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1921 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 131 g
  • Sodík 585 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 83.1 mg
  • Draslík 861.3 mg
  • Vláknina 106401 mg
  • Vitamín A 106401 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 81.2 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z hovězího vývaru maso z oháňky obereme a pokrájíme.

  • 2

    Petržel a lahůdkovou cibuli očistíme a omyjeme. Petržel pokrájíme na tenké nudličky, cibuli na kolečka a vše v pánvi podusíme s prolisovaným česnekem.

  • 3

    Scezený hovězí vývar přivedeme k varu, dáme do něj podušenou zeleninu, zelený pepř a vaříme 10 minut. Pak do polévky vrátíme pokrájené maso, vše povaříme 5 minut a přimícháme 0.5 dl koňaku.

  • 4

    Polévku promícháme a podáváme.

  • 5

    Hovězí vývar z kostí [27725]:

  • 6

    Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.

  • 7

    Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).

  • 8

    Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.

Komentáře k receptu