Vývar Santa Fé s červenou fazolí
Suroviny
- 200 g Cibule
- 280 g Fazole červené sterilované
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Hovězí maso přední
- 100 g Chilli paprička
- 100 g Kukuřice cukrová nakládaná
- 200 g Maso mleté - mix
- 200 g Petržel kořen
- 40 ml Tequila
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Pórek
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Sůl
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Omáčka hot salsa
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 787 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 124 g
- Sodík 785 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 222.6 mg
- Draslík 1678.4 mg
- Vláknina 21944.2 mg
- Vitamín A 21944.2 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 122.7 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Konzervované červené fazole scedíme. 1 litr ostré cibulové polévky (nescezené) přivedeme k varu. Vložíme do ní 280 g červených fazolí, přimícháme 2-3 lžíce ostré omáčky typu hot salsa (např.: Marie Sharps Beware Hot Sauce), polévku dochutíme pepřem, mletou paprikou, lžičkou cukru a solí. Vše povaříme maximálně 10 minut a podáváme. Polévka je velmi pikantní.
-
2
Ostrá cibulová polévka [27679]:
-
3
Cibuli s česnekem oloupeme a pokrájíme ji na tenké plátky. Petrželku opláchneme a drobně pokrájíme.
-
4
Chilli papričky omyjeme, odstraníme z nich jadérka a pokrájíme je na nudličky. Sterilovanou sladkou kukuřici scedíme a necháme odkapat.
-
5
Do misky dáme 200 g mletého masa, žloutek, sůl, pepř, prolisovaný česnek a 3 lžíce polohrubé mouky. Masovou směs dobře promícháme a vytvarujeme knedlíčky.
-
6
V pánvi rozpustíme máslo s olejem, na kterém cibuli s česnekem restujeme dozlatova. Přilijeme 1 litr čistého hovězího vývaru, 1,5 dl bílého vína a povaříme 5 minut. Postupně do vývaru vložíme masové knedlíčky, pokrájené chilli papričky, vaříme 8 minut, nakonec přidáme kukuřici a vše povaříme ještě 5 minut. Polévku dochutíme solí a 40 ml tequilly. Necháme přejít varem a podáváme.
-
7
Hovězí světlý vývar [27325]:
-
8
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
-
9
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
-
10
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
-
11
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
-
12
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
-
13
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.