Cibulačka
Suroviny
- 150 g Cibule červená
- 20 g Máslo čerstvé
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Hovězí maso přední
- 200 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín římský
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Pórek
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Česnek
- 2 ks Česnek
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Víno bílé
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 538 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 23 g
- Sodík 623 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 130 mg
- Draslík 1320 mg
- Vláknina 14168.2 mg
- Vitamín A 14168.2 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 86.6 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou červenou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. Omytou a odkapanou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme.
-
2
V hrnci na rozpáleném másle s olejem cibuli zpěníme, přidáme petrželovou nať s česnekem a pod pokličkou dusíme 3-5 minut, pak směs zalijeme 1 litrem scezeného hovězího vývaru, přidáme 1 dl bílého vína, drcený římský kmín, pár kapek citronové šťávy a polévku dochutíme špetkou chilli, solí, bílým pepřem a podáváme.
-
3
Hovězí světlý vývar [27325]:
-
4
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
-
5
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
-
6
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
-
7
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto by jsme měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
-
8
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou dírkovanou lžící odstraníme.
-
9
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.