Hovězí polévka s houbami a čepičkou
Suroviny
- 250 g Fenykl sladký - hlíza
- 200 g Smrže čerstvé
- 200 g Listové těsto
- 200 g Mrkev kořen
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Hovězí maso přední
- 200 g Petržel kořen
- 5.6 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vajíčkový Snack Wrap
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Pórek
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 l Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Sezam - semena
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 734 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 234 g
- Sodík 1345 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 140.7 mg
- Draslík 1727.9 mg
- Vláknina 22764.6 mg
- Vitamín A 22764.6 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 89 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev s fenyklem očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Čerstvé smrže očistíme a omyjeme.
-
2
V hrnci na rozpuštěném másle podusíme smrže, které osolíme, posypeme nahrubo mletým pepřem a pokapeme citronovou šťávou. Po chvíli přidáme zeleninu, promícháme a vše dusíme doměkka. Pak houby se zeleninou zalijeme 1 litrem čistého hovězího vývaru, do kterého přidáme 4 plátky uvařeného hovězího masa. Polévku povaříme přibližně 7 minut a porce rozdělíme do polévkových misek.
-
3
Na pomoučeném vále si rozdělíme listové těsto na 4 díly. Každý díl vyválíme na plát přibližně o 2 cm větší, než je velikost polévkové misky. Můžeme si pomoci tak, že okraj misky otiskneme do těsta.
-
4
Každou misku přikryjeme plátem těsta, potřeme rozšlehaným vajíčkem, které jsme ochutili solí, mletým chilli a bílým pepřem, a potřený plát posypeme sezamovými semínky.
-
5
Takto zakryté misky dáme do předem rozehřáté trouby zapéct. Pečeme při 170°C přibližně 10 minut dozlatova.
-
6
Misky s polévkou a zlatou čepičkou hned podáváme.
-
7
Hovězí světlý vývar [27325]:
-
8
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
-
9
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
-
10
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
-
11
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru.
-
12
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
-
13
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.