Pikantní bujon s chilli a masovými knedlíčky
Suroviny
- 55 g Vepřové maso mleté
- 60 g Hovězí maso mleté
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Hovězí maso přední
- 200 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Rohlíky bílé
- 1 ks Česnek
- 1 ks Pórek
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř cayenský
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 dl Chilli omáčka
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 533 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 107 g
- Sodík 626 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 204.5 mg
- Draslík 1480.1 mg
- Vláknina 12678.2 mg
- Vitamín A 12678.2 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 90.4 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si knedlíčkovou směs: do misky si vodou namočíme pokrájený rohlík. Pak ho vymačkáme a promícháme s vepřovým a hovězím mletým masem, vajíčkem, solí a pepřem.
-
2
1 litr pikantního scezeného bujonu s chilli (bez masa a zeleniny) přivedeme k varu. Masovou knedlíčkovou směs přes děrované sítko (na noky) pomocí vařečky protlačíme do bujonu.
-
3
Noky vaříme při mírné teplotě jen 5-10 minut. Až nakonec přidáme omytou pokrájenou petrželovou nať a podáváme.
-
4
Pikantní bujon s chilli [27342]:
-
5
Petrželovou nať omyjeme pod tekoucí vodou a drobně ji pokrájíme.
-
6
Scezený světlý hovězí vývar přivedeme pomalu k varu. Vmícháme do něj 0.5 dl chilli omáčky, 2 lžičky worcesterské omáčky a 2 špetky cayenského pepře.
-
7
Nakonec přidáme pokrájenou petrželku a podáváme.
-
8
Hovězí světlý vývar [27325]:
-
9
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
-
10
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
-
11
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
-
12
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto by jsme měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
-
13
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
-
14
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.