Velmi silný hovězí vývar
Suroviny
- 800 g Hovězí žebra
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Hovězí maso přední
- 200 g Petržel kořen
- 200 g Mrkev kořen
- 250 g Květák
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Pórek
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Česnek
- 1.5 l Hovězí vývar základní
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1133 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 272 g
- Sodík 1573 mg
- Bílkoviny 88 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 266 mg
- Draslík 2224.4 mg
- Vláknina 16893.8 mg
- Vitamín A 16893.8 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 116.7 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté hovězí žebro vložíme do scezeného světlého hovězího vývaru bez zeleniny i uvařeného masa a vaříme minimálně dalších 90 minut.
-
2
Mezitím si očistíme a omyjeme mrkev, květák a petrželovou nať. Mrkev si pokrájíme na kolečka a květák rozebereme na růžičky. Petrželku si nakrájíme nadrobno.
-
3
Přibližně 10-15 minut před dovařením polévky vložíme nakrájenou mrkev s květákem. Uvařené maso z žebra obereme od kosti, pokrájíme na kostičky a vložíme zpět polévky. Přidáme petrželovou nať a podáváme.
-
4
Hovězí světlý vývar [27325]:
-
5
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
-
6
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
-
7
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
-
8
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto by jsme měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
-
9
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
-
10
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.