Jehněčí biriani
Suroviny
- 600 g Jehněčí maso
- 250 g Rýže Basmati
- 100 g Hrozinky
- 200 g Švestky
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 1 kávová lžička Šafrán
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Hřebíček
- 2 ks Kardamom
- 2 ks Česnek
- 1.8 dl Jogurt bílý
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Zázvor celý
- 1 polévková lžíce Skořice celá
- 4 polévková lžíce Mandle plátky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 659 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 35 g
- Sodík 29 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 120.3 mg
- Draslík 580.6 mg
- Vláknina 18269.5 mg
- Vitamín A 18269.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1161.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve uvaříme 250 g rýže a odměříme ji hrnečkem. Na hrneček rýže počítáme s dvěma hrnečky vody.
-
2
Osolenou vodu v hrnci uvedeme do varu a nasypeme do ní dobře propranou rýži. Jakmile se voda začne vařit, zmenšíme teplotu a nádobu zakryjeme poklicí, aby se rýže pomalu vařila asi 10 minut. Poté ji odstavíme z plotny a necháme 5 minut dojít.
-
3
Lžičku sušeného šafránu namočíme do 3 lžic vlažné vody. Sušené švestky a rozinky promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je do studené vody na 10 minut, scedíme a švestky pokrájíme.
-
4
Jehněčí maso omyjeme a nakrájíme na malé kostky, osolíme a odložíme do mísy. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká kolečka.
-
5
Očištěný zázvor pokrájíme na plátky. Oloupaný a pokrájený česnek se zázvorem dáme do hmoždíře, přidáme k němu hřebíček, černý celý pepř, kardamom, římský kmín a celou skořici (2 cm). Vše najemno utlučeme.
-
6
V menší pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky.
-
7
Ve woku na rozpáleném másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme k ní roztlučené koření, nastrouhaný muškátový oříšek a chilli koření.
-
8
Vše promícháme a restujeme asi minutu, pak přidáme jehněčí maso a za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přidáme bílý jogurt, šafrán, rozinky a švestky, promícháme a dusíme pod pokličkou 40 minut.
-
9
Když je maso měkké, promícháme je s rýží, rozdělíme na porce a každou porci posypeme opraženými mandlovými lupínky.
-
10
-
11
-
12