Jehněčí biriani

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 600 g Jehněčí maso
  • 250 g Rýže Basmati
  • 100 g Hrozinky
  • 200 g Švestky
  • 1 kávová lžička Kmín římský
  • 1 kávová lžička Šafrán
  • 1 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Hřebíček
  • 2 ks Kardamom
  • 2 ks Česnek
  • 1.8 dl Jogurt bílý
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Zázvor celý
  • 1 polévková lžíce Skořice celá
  • 4 polévková lžíce Mandle plátky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 659 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 29 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 120.3 mg
  • Draslík 580.6 mg
  • Vláknina 18269.5 mg
  • Vitamín A 18269.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1161.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve uvaříme 250 g rýže a odměříme ji hrnečkem. Na hrneček rýže počítáme s dvěma hrnečky vody.

  • 2

    Osolenou vodu v hrnci uvedeme do varu a nasypeme do ní dobře propranou rýži. Jakmile se voda začne vařit, zmenšíme teplotu a nádobu zakryjeme poklicí, aby se rýže pomalu vařila asi 10 minut. Poté ji odstavíme z plotny a necháme 5 minut dojít.

  • 3

    Lžičku sušeného šafránu namočíme do 3 lžic vlažné vody. Sušené švestky a rozinky promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je do studené vody na 10 minut, scedíme a švestky pokrájíme.

  • 4

    Jehněčí maso omyjeme a nakrájíme na malé kostky, osolíme a odložíme do mísy. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká kolečka.

  • 5

    Očištěný zázvor pokrájíme na plátky. Oloupaný a pokrájený česnek se zázvorem dáme do hmoždíře, přidáme k němu hřebíček, černý celý pepř, kardamom, římský kmín a celou skořici (2 cm). Vše najemno utlučeme.

  • 6

    V menší pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky.

  • 7

    Ve woku na rozpáleném másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme k ní roztlučené koření, nastrouhaný muškátový oříšek a chilli koření.

  • 8

    Vše promícháme a restujeme asi minutu, pak přidáme jehněčí maso a za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přidáme bílý jogurt, šafrán, rozinky a švestky, promícháme a dusíme pod pokličkou 40 minut.

  • 9

    Když je maso měkké, promícháme je s rýží, rozdělíme na porce a každou porci posypeme opraženými mandlovými lupínky.

  • 10

  • 11

  • 12

Komentáře k receptu