Závitky z vepřové kýty
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 400 g Rýže dušená
- 100 g Salám měkký
- 50 g Slanina vepřová
- 40 g Strouhanka
- 40 g Mouka polohrubá
- 10 g Petržel kudrnka
- 15 ml Mléko polotučné
- 200 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Kmín celý
- 2 špetka Majoránka
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 5 stroužek Česnek
- 4 plátek Vepřová kýta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 413 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 21 g
- Sodík 826 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 97.6 mg
- Draslík 300.9 mg
- Vláknina 5528.1 mg
- Vitamín A 5528.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plátky kýty naklepeme jako na řízky, z obou stran osolíme a opeříme.
-
2
Nyní si připravíme nádivku. Do misky rozklepneme vejce, přisypeme salám a slaninu, které jsme nakrájeli nadrobno, přidáme lžíci mléka, posekanou petrželku, prolisovaný česnek, chilli, majoránku a tolik strouhanky, aby při promíchání vzniklo hustší těstíčko. Nádivku rozložíme na plátky masa, zabalíme do závitků, ovážeme nití, osolíme, okmínujeme a potřeme máslem.
-
3
V pekáčku na kousku másla osmahneme cibuli, přiložíme závitky a trochu orestujeme ze všech stran. Podlijeme vývarem a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě 40 minut. Závitky vyjmeme z pekáčku, šťávu necháme vysmahnout až na tuk, nyní zaprášíme moukou, promícháme, až se mouka v tuku rozpustí. Podlijeme vývarem, přidáme ještě 2 stroužky prolisovaného česneku, špetku majoránky a povaříme 20 minut. Hustotu šťávy upravujeme vývarem.
-
4
Jako příloha je vhodná dušená rýže.