Marinovaný kachní špíz
Suroviny
- 600 g Kachní prsa
- 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1.5 kávová lžička Pepř citronový
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Zázvor celý
- 2 kávová lžička Koření pěti vůní
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cuketa
- 1 ks Vejce slepičí
- 12 ks Citronová tráva
- 5 ks Česnek
- 2.5 dl Omáčka Hoisin
- 1.5 dl Voda pitná
- 2.5 dl Omáčka sójová
- 0.5 dl Víno madeira
- 4 polévková lžíce Med včelí
- 4 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1111 kcal
- Sacharidy 213 g
- Tuky 17 g
- Sodík 1065 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 190 g
- Cholesterol 143 mg
- Draslík 4824.9 mg
- Vláknina 5192.2 mg
- Vitamín A 5192.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kachní prsa i s kůží omyjeme a pokrájíme zešikma na stejné hranolky.
-
2
Pokud máme citronovou trávu, tak ji očistíme a kachní hranolky na ni navlečeme. Pokud ji nemáme, použijeme jen obyčejné špejle. Maso osolíme, posypeme kmínem, opepříme citronovým pepřem a dáme do pekáčku.
-
3
V předehřáté troubě na 200 °C maso upečeme z každé strany dozlatova.
-
4
V misce si připravíme marinádu: oloupaný zázvor s česnekem drobně pokrájíme a smícháme s omáčkou Hoi-sin, sójovou omáčkou, sezamovým olejem, medem, směsí pěti koření a vínem.
-
5
Když je kůže dobře propečená, potřeme celé kousky marinádou a pečeme v troubě ještě 10 minut. Během pečení maso každé 2 minuty potíráme marinádou.
-
6
Do misky nalijeme hodně studené vody, přidáme vejce, sůl, hladkou mouku a krátce rozmícháme. Ve woku si rozpálíme olej. Omytou cuketu nakrájíme na plátky (asi 0,5 cm silné) a obalené těstíčkem je z každé strany krátce orestujeme. Usmažené dáme odkapat na papírovou utěrku.
-
7
Upečené kachní špízy vyjmeme, odložíme do misky a uchováme je teplé. Výpek zředíme zbývající marinádou s vínem a přivedeme k varu. Vaříme do doby, až nám zhoustne, pak omáčku přecedíme.
-
8
Kachní špízy dáme na talíře, pokapeme výpekem a podáváme s usmaženou cuketou.