Bažant v citronové omáčce
Suroviny
- 120 g Cibule
- 75 g Máslo čerstvé
- 30 g Slanina vepřová
- 250 g Smetana 12% (konzumní)
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 150 g Zelenina kořenová
- 70 g Margarín
- 400 ml Víno bílé
- 500 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Protlak rajčatový
- 1 ks Bobkový list
- 1 stroužek Česnek
- 1.2 kg Bažant obecný
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1143 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 66 g
- Sodík 1178 mg
- Bílkoviny 74 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 265.8 mg
- Draslík 900.5 mg
- Vláknina 3671.8 mg
- Vitamín A 3671.8 mg
- Vitamín B6 2.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 87.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bažanty zevnitř lehce osolíme, dobře opepříme a okořeníme trochou majoránky. Na prsíčka a stehna připevníme kuchyňskou nití plátky slaniny. V pekáči rozehřejeme margarín, bažanty ze všech stran osmažíme a vyjmeme.
-
2
Přisypeme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, plátky cibule, nasekaný stroužek česneku, bobkový list a osmažíme. Přilijeme rajčatový protlak a promícháme. Do směsi vložíme bažanty, osolíme, opepříme. Přidáme 2 lžičky másla, zalijeme bílým vínem a pečeme přikryté v troubě při 250 °C asi 90 minut. Bažanty vyjmeme, odstraníme nitě, bažanty naporcujeme na čtvrtiny a uložíme do tepla.
-
3
Mouku lehce osmažíme na rozpuštěném másle, zalijeme vypečenou šťávou s trochou vývaru nebo bílého vína a důkladně provaříme. Omáčku přecedíme, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a kyselou smetanou. Nalijeme na maso a znovu prohřejeme.