Jelení guláš se švestkami
Suroviny
- 40 g Celer bulvový
- 60 g Cibule
- 100 g Mrkev kořen
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 100 g Perník
- 3 g Skořice mletá
- 100 g Švestky sušené
- 1000 g Jelení maso
- 20 g Protlak rajčatový
- 20 ml Olej olivový
- 500 ml Víno červené
- 20 ml Víno jablečné
- 1 kávová lžička Jalovec
- 3 ks Bobkový list
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 656 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 14 g
- Sodík 627 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 212.5 mg
- Draslík 1205.7 mg
- Vláknina 7541.3 mg
- Vitamín A 7541.3 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0.2 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené švestky namočíme do jablečného vína, přidáme skořici.
-
2
V pekáči rozehřejeme olej a maso důkladně smažíme asi 5 minut, osolíme ho a opepříme.
-
3
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a smažíme asi 5 minut. Přidáme rajčatový protlak, bobkový list a jalovčinky. Mícháme 2 minuty a přilijeme červené víno. Asi 10 minut vaříme na prudkém ohni. Přilijeme 1 l vody, přivedeme k varu, vaříme na středním ohni bez pokličky asi 1 hodinu.
-
4
Maso a zeleninu vyjmeme. Zeleninu propasírujeme sítem a přidáme ji k masu. Uložíme do tepla. Perník nastrouháme, vmícháme do omáčky a necháme ho rozpustit.
-
5
Maso se zeleninou vrátíme do omáčky a přidáme namočené švestky. Vše krátce prohřejeme.