Jelení hřbet s krustou
Suroviny
- 120 g Cibule
- 50 g Slanina vepřová
- 125 g Strouhanka
- 20 g Cukr krupice
- 20 g Máslo čerstvé
- 3 g Nové koření mleté
- 10 g Citronová kůra
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 10 g Provensálské koření
- 1200 g Jehněčí hřbet
- 40 ml Olej olivový
- 350 ml Víno červené
- 125 ml Vývar z hovězích kostí
- 50 ml Pomerančová šťáva
- 50 ml Citronová šťáva
- 40 ml Víno madeira
- 60 ml Smetana ke šlehání 30%
- 2 kávová lžička Martell cognac
- 1 kávová lžička Jalovec
- 1 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1320 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 92 g
- Sodík 1115 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 293.4 mg
- Draslík 1112.1 mg
- Vláknina 4186.5 mg
- Vitamín A 4186.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso okořeníme provensálským kořením a jalovčinkami a obložíme plátky špeku. Maso vložíme do pekáče špekem nahoru. Přidáme nahrubo nasekanou cibuli a v předehřáté troubě pečeme při 220 °C.
-
2
Po 20 minutách přilijeme vývar a červené víno, teplotu zmírníme na 175 °C a pečeme dalších 30 minut.
-
3
Vejce, strouhanku, cukr, máslo, nové koření, 3 lžíce červeného vína a koňak smícháme. Zapneme gril. Odstraníme plátky špeku. Pečeni hustě potřeme 3/4 strouhankové směsi a grilujeme v troubě asi 10 minut dozlatova. Vyjmeme a uložíme v teple.
-
4
Omáčku zbavíme tuku, přidáme červené víno, provensálské koření, zbytek strouhankové směsi, citronovou kůru a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme pomerančovou a citronovou šťávu, ochutíme solí a pepřem a zjemníme smetanou.