Pečený mořský ďas v šunce s pikantní omáčkou
Suroviny
- 900 g Mořský ďas
- 1 krajíc Chléb konzumní
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 3 plátek Prosciutto sušené
- 4 polévková lžíce Mandle
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 441 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 17 g
- Sodík 152 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 56.3 mg
- Draslík 1507 mg
- Vláknina 7724.8 mg
- Vitamín A 7724.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.8 mg
- Vitamín E 6.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Neoloupaný česnek, rozpůlená rajčata, rozpůlené papriky bez semen vložíme do pekáče, pokapeme lžící olivového oleje, zeleninu v pekáči obrátíme a pečeme v troubě předehřáté na 220°C. Po dvaceti minutách zeleninu z trouby vyndáme a přikrytou necháme zhruba deset minut stát. Poté zeleninu oloupeme a rozmixujeme.
-
2
Oloupané mandle a kostičky chleba restujeme na pánvi na jedné lžíci oleje, dokud chleba nezezlátne. Děrovanou naběračkou chleba s mandlemi vyndáme a na ubrouscích necháme okapat přebytečný tuk. Do pánve vsypeme pokrájené šalotky, chilli papričky bez semen nakrájené na proužky. Směs smažíme zhruba pět minut. Před závěrem smažení přisypeme mletou papriku.
-
3
Chleba s mandlemi a směs se šalotkami vsypeme do mixéru k rozmixované zelenině, přilijeme ocet, vodu, cukr a vše rozmixujeme dohladka. Nakonec při chodu mixeru vlijeme zbývající olej.
-
4
Maso z ďasa obalíme šunkou, potřeme olivovým olejem, okořeníme solí a pepřem. Maso vložíme do pekáče vyloženého pečícím papírem a v troubě pečeme dvacet minut při teplotě 200°C.
-
5
Upečené maso připravíme k servírování. Prořízneme šunku, z ryby vyjmeme páteř a rozkrojíme na dva silné plátky, poté každý plátek rozřízneme na dva kousky.
-
6
Takto připravené maso upravíme na talíře, přelijeme umixovanou omáčkou a teplé podáváme.