Pečený mořský ďas v šunce s pikantní omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Mořský ďas
  • 1 krajíc Chléb konzumní
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 ks Rajčata
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 stroužek Česnek
  • 3 plátek Prosciutto sušené
  • 4 polévková lžíce Mandle
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 441 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 152 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 56.3 mg
  • Draslík 1507 mg
  • Vláknina 7724.8 mg
  • Vitamín A 7724.8 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 41.8 mg
  • Vitamín E 6.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Neoloupaný česnek, rozpůlená rajčata, rozpůlené papriky bez semen vložíme do pekáče, pokapeme lžící olivového oleje, zeleninu v pekáči obrátíme a pečeme v troubě předehřáté na 220°C. Po dvaceti minutách zeleninu z trouby vyndáme a přikrytou necháme zhruba deset minut stát. Poté zeleninu oloupeme a rozmixujeme.

  • 2

    Oloupané mandle a kostičky chleba restujeme na pánvi na jedné lžíci oleje, dokud chleba nezezlátne. Děrovanou naběračkou chleba s mandlemi vyndáme a na ubrouscích necháme okapat přebytečný tuk. Do pánve vsypeme pokrájené šalotky, chilli papričky bez semen nakrájené na proužky. Směs smažíme zhruba pět minut. Před závěrem smažení přisypeme mletou papriku.

  • 3

    Chleba s mandlemi a směs se šalotkami vsypeme do mixéru k rozmixované zelenině, přilijeme ocet, vodu, cukr a vše rozmixujeme dohladka. Nakonec při chodu mixeru vlijeme zbývající olej.

  • 4

    Maso z ďasa obalíme šunkou, potřeme olivovým olejem, okořeníme solí a pepřem. Maso vložíme do pekáče vyloženého pečícím papírem a v troubě pečeme dvacet minut při teplotě 200°C.

  • 5

    Upečené maso připravíme k servírování. Prořízneme šunku, z ryby vyjmeme páteř a rozkrojíme na dva silné plátky, poté každý plátek rozřízneme na dva kousky.

  • 6

    Takto připravené maso upravíme na talíře, přelijeme umixovanou omáčkou a teplé podáváme.

Komentáře k receptu