Marinovaný okoun se zeleninou a ananasem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Okoun - filety
  • 250 g Okurka salátová
  • 250 g Lotosový kořen
  • 250 g Mrkev kořen
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Baby ananas
  • 8 ks Bambusové listy
  • 2.5 dl Vývar zeleninový
  • 1 dl Ocet jablečný
  • 0.5 dl Víno portské
  • 0.5 dl Ocet jablečný
  • 3 polévková lžíce Šťáva zázvorová
  • 3 polévková lžíce Olej sezamový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 320 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 76 g
  • Sodík 309 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 0.6 mg
  • Draslík 337 mg
  • Vláknina 7285 mg
  • Vitamín A 7285 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plátky okouna omyjeme a osušíme, osolíme a opepříme.

  • 2

    Mrkev, okurku a oddenek lotosového kořenu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.

  • 3

    V hrnci si přivedeme k varu zeleninový vývar, přidáme do něj cukr, jablečný ocet a pokrájenou zeleninu. Po 5 minutách vaření zeleninu vyjmeme sítkem a necháme odkapat. Čerstvý ananas oloupeme, vykrojíme tvrdý střed a nakrájíme 2 cm plátky.

  • 4

    Připravíme si marinádu: v míse si rozmícháme olej s portským vínem, octem a zázvorovou šťávou. Plátky okouna vložíme do marinády a marinujeme přibližně na 8 - 10 minut.

  • 5

    Bambusové košíčky vyložíme omytými bambusovými listy, okraje necháme přečnívat. Na listy položíme plátky zeleniny, na ně dáme plátky okouna a na rybu dáme 1 plátek ananasu. Listy přeložíme přes ananas a rybu.

  • 6

    Do woku nalijeme zeleninový vývar do výšky 2 cm a přivedeme k varu. Košíčky usadíme do woku, zakryjeme poklicí a dusíme při mírné teplotě 10 minut.

  • 7

    Plátky okouna dáme na talíře i s dušenou zeleninou a ke každému plátku přidáme pokrájené kousky čerstvého ananasu.

Komentáře k receptu