Gratin z brambor se šalvějí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 337 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 25 g
- Sodík 146 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 67 mg
- Draslík 703.4 mg
- Vláknina 9455.3 mg
- Vitamín A 9455.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Část urovnáme na dno pekáčku vymazaného trochou másla.
-
2
Smetanu rozšleháme s muškátem a nasekanými lístky šalvěje, osolíme a opepříme. Částí smetany zalijeme brambory v pekáčku, poklademe další vrstvou brambor a znovu zalijeme smetanou. Postup opakujeme do spotřebování brambor a smetany. Povrch poklademe vločkami másla.
-
3
Pekáček přikryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Pečeme asi 1 hodinu, hotové brambory se mají téměř rozpadat.
-
4
Podáváme k pečeným masům nebo ke studené vařené šunce.