Mušlová omáčka s chobotnicí
Suroviny
- 60 g Hrozinky
- 60 g Rajčata
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 20 g Petržel - nať
- 80 g Strouhanka
- 100 g Paprika červená
- 80 g Mušle v nálevu
- 40 g Oregano čerstvé
- 500 g Chobotnice
- 5 g Čaj černý
- 50 g Oříšky piniové
- 130 g Sýr Ricotta
- 8 ml Olej olivový
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 464 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1174 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 272.9 mg
- Draslík 962.1 mg
- Vláknina 5487.5 mg
- Vitamín A 5487.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.3 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chobotnici omyjeme, zevnitř i zvenku osušíme. Hrozinky namočíme do uvařeného čaje. Piniová jádra lehce opražíme na suché pánvi a nasekáme nahrubo. Z rajčete vykrojíme stopku, nařízneme je do kříže, ponoříme na okamžik do vařící vody. Pak je oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme semínka, dužinu nakrájíme na kostičky. Smícháme ricottu, žloutky, strouhanku, trochu petrželky, piniová jádra a okapané hrozinky, přidáme sůl a pepř. Hmotou naplníme chobotnici, uzavřeme ji párátky, osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 180 °C. V horkém olivovém oleji pak chobotnici ze všech stran opečeme.
-
2
Mezitím rozčtvrtíme papriky, přidáme je k masu a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut doměkka. Během pečení přeléváme trochou vody. Krátce před dohotovením přidáme mušle a prohřejeme je. Chobotnici naservírujeme na kousky papriky a přelijeme mušlovou omáčkou. Ozdobíme lístky čerstvého oregana.