Mole k pečenému krocanovi
Suroviny
- 100 g Banány
- 60 g Cibule
- 50 g Čokoláda hořká
- 50 g Mandle
- 75 g Máslo čerstvé
- 120 g Rajčata
- 25 g Žemle tuková
- 10 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 10 g Kmín celý
- 30 g Česnek
- 130 g Sádlo škvařené
- 5 g Skořice mletá
- 75 g Švestky sušené
- 3 g Anýz mletý
- 50 g Dýňová semínka
- 2 g Koriandr mletý
- 3 g Směs koření na kuře
- 75 g Arašídy
- 400 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Tortilla
- 4 kg Krocan
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 909 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 53 g
- Sodík 662 mg
- Bílkoviny 75 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 245 mg
- Draslík 1167.9 mg
- Vláknina 8545.8 mg
- Vitamín A 8545.8 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Krocana potřeme změklým máslem a uvnitř i zvenčí osolíme a opepříme. Pečeme 2 1/2-3 hodiny při 200 °C. Během pečení často obracíme a poléváme výpekem.
-
2
Chilli nakrájíme nadrobno. Cibuli a česnek osmažíme v horkém tuku, přidáme rajčata, banán, mandle, arašídy, dýňová semínka, rozinky, sušené švestky a chilli, přilijeme 300 ml vývaru a nezakryté vaříme 15 minut. Tortillu krátce ohrejeme v troubě, žemli rozkrájíme na kostičky a obojí vložíme do omáčky. Důkladně rozmixujeme a protlačíme sítem. Do omáčky přidáme větší množství každého koření a rozpustíme v ní čokoládu. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Podle potřeby zředíme zbývajícím vývarem. Podáváme ke krocanovi.