Marinovaná kančí kýta
Suroviny
- 60 g Cibule
- 400 g Zeleninová směs pod svíčkovou - mražená
- 10 g Tymián čerstvý
- 5 g Rozmarýn čerstvý
- 60 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 20 g Marmeláda pomerančová
- 200 g Smetana 12% (konzumní)
- 20 g Jíška instantní
- 750 ml Víno červené
- 50 ml Ocet kvasný lihový
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Pomeranče
- 2 kg Kančí maso
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 539 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 19 g
- Sodík 248 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 19 mg
- Draslík 196.6 mg
- Vláknina 5813.3 mg
- Vitamín A 5813.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme na tenké kroužky. Maso omyjeme, vložíme do mísy, přidáme cibuli, zeleninu, bobkový list, 1 snítku tymiánu a rozmarýnu a vše zalijeme červeným vínem a octovou esencí. Marinujeme 2-3 dny a maso často obracíme.
-
2
Kýtu vyjmeme, osušíme a po všech stranách opečeme na přepuštěném másle. Osolíme a opepříme. Marinádu procedíme. Maso dusíme 2 1/2-3 hodiny a přitom podle potřeby přiléváme marinádu a asi 125 ml horké vody. Hotové maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Šťávu povaříme, přidáme šťávu a kůru z pomeranče, pomerančovou marmeládu a smetanu a ještě chvíli vaříme. Zahustíme instantní jíškou. Hotovou omáčku posypeme zbývajícími lístky tymiánu.
-
3
Chutná s růžičkovou kapustou a glazovanými kaštany.