Rýže s jehněčím masem
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 30 g Ořechy Kešu
- 30 g Pistácie
- 200 g Rýže loupaná
- 500 g Jehněčí plec
- 30 g Mandle loupané
- 125 ml Jogurt bílý
- 125 ml Smetana 12% (konzumní)
- 500 ml Voda pitná
- 250 ml Vývar slepičí
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín římský
- 1 ks Cibule
- 6 ks Hřebíček
- 1 ks Skořice celá
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř cayenský
- 2 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 718 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 33 g
- Sodík 519 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 99.5 mg
- Draslík 785.4 mg
- Vláknina 18951.4 mg
- Vitamín A 18951.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.9 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Propláchnutou rýži povaříme v 500 ml osolené vody asi 10 minut, scedíme a necháme okapat.
-
2
Oloupanou, nasekanou cibuli a česnek osmahneme na 2 lžících oleje a vyjmeme. Na výpeku opražíme mandle, kešu oříšky, pistácie a hrozinky. Vyjmeme a necháme stranou.
-
3
Očištěné, na kostky nakrájené maso opečeme na 2 lžících oleje a přidáme všechno koření. Přilijeme 1/2 jogurtu, smetany a vývaru. Dusíme pod pokličkou asi 15 minut.
-
4
Zapékací mísu vymažeme olejem a střídavě do ní vrstvíme rýži smíchanou s ořechy a rozinkami a maso. Zalijeme zbylou smetanou, vývarem a jogurtem.
-
5
Pokrm pečeme pod pokličkou v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.