Koprová omáčka s telecím plátkem
Suroviny
- 30 g Cibule
- 60 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Smetana 12% (konzumní)
- 5 g Sůl
- 400 g Zelenina kořenová
- 40 g Kopr čerstvý
- 5 g Nové koření celé
- 2 g Muškátový oříšek
- 5 g Hořčičné semínko
- 5 g Koriandr celý
- 250 ml Mléko polotučné
- 10 ml Worcester (worcesterská omáčka)
- 30 ml Citronová šťáva
- 3 ks Bobkový list
- 5 ks Pepř černý celý
- 2 l Voda pitná
- 1.2 kg Telecí kýta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 786 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 32 g
- Sodík 750 mg
- Bílkoviny 76 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 278.3 mg
- Draslík 1926.5 mg
- Vláknina 33532.8 mg
- Vitamín A 33532.8 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.2 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 85.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do slané vody dáme maso a asi 1 hodinu vaříme. Přidáme cibuli, bobkový list, hořčičná a koriandrová semínka, nové koření, pepř a zeleninu a dále vaříme 1 hodinu. Vyndáme maso a uchováme v teple. Vývar svaříme na 750 ml.
-
2
Z másla a mouky usmažíme jíšku. Přilijeme mléko, smetanu a vývar a nezakryté vaříme 10 minut. Ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, worcesterskou omáčkou a muškátovým oříškem. Na závěr vmícháme nasekaný kopr.
-
4