Papriková omáčka k vepřovému
Suroviny
- 8 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Paprika mletá sladká
- 100 g Paprika červená
- 150 g Zakysaná smetana
- 10 g Jíška instantní
- 5 g Pepř cayenský
- 50 g Olivy nakládané
- 5 g Tymián čerstvý
- 5 g Citronová kůra
- 40 ml Olej slunečnicový
- 250 ml Víno červené
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Vepřová pečeně
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 786 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 65 g
- Sodík 912 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 159.4 mg
- Draslík 785.8 mg
- Vláknina 3898 mg
- Vitamín A 3898 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32 mg
- Vitamín E 5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso potřeme ze všech stran směsí soli, pepře a papriky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a maso lehce opečeme. Přilijeme červené víno, zakryjeme a dusíme 15 minut. Potom maso obrátíme, přilijeme 250 ml horké vody a dusíme dalších 15 minut. Očistíme, omyjeme a drobně nakrájíme paprikový lusk. Očistíme česnek a jemně usekáme. Přidáme k masu a pokračujeme v dušení. Celková doba přípravy je 60-70 minut. Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Omáčku rozmixujeme a protlačíme ji jemným sítem. Vmícháme zakysanou smetanu, podle chuti zahustíme jíškou a okořeníme solí a cayenským pepřem. Olivy nakrájíme po délce na tenké proužky a spolu s tymiánem a citronovou kůrou přidáme do omáčky.
-
2
K takto upravenému masu jsou vhodnou přílohou nudle a bohatá zeleninová obloha ze zelených fazolek, třešňových rajčat a artyčokových srdíček.