Špenátová polévka s bazalkou
Suroviny
- 250 g Špenátový protlak mražený
- 200 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
- 2 krajíc Chléb toastový
- 600 ml Vývar slepičí
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Bazalka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 249 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 19 g
- Sodík 754 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 233.4 mg
- Vláknina 5653.5 mg
- Vitamín A 5653.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.7 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou, nasekanou cibuli a česnek necháme zesklovatět na 2 lžících olivového oleje. Přidáme rozmrazený špenátový protlak, přilijeme vývar, povaříme asi 10 minut.
-
2
Do polévky přidáme omyté, natrhané lístky bazalky a rozmačkaný, kůrky zbavený sýr, který necháme rozpustit. Polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme a okořeníme špetkou muškátu.
-
3
Z krajíčků chleba odkrojíme kůrku, střídku nakrájíme na kostičky. Dozlatova je opečeme na zbylém oleji.
-
4
Polévku rozdělíme do talířů a podáváme s kostičkami opečeného chleba.