Aspik s králíkem po provensálsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Mrkev kořen
  • 75 ml Ocet kvasný lihový
  • 1 kávová lžička Provensálské koření
  • 1 ks Telecí nožičky
  • 2 ks Petržel - nať
  • 2 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Hřebíček
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Celer - nať
  • 4 ks Česnek
  • 1 l Víno růžové
  • 2.5 dl Voda pitná
  • 1 kg Králičí maso
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 926 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 251 mg
  • Bílkoviny 83 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 236.3 mg
  • Draslík 2337 mg
  • Vláknina 42038 mg
  • Vitamín A 42038 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 39 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytého a naporcovaného králíka vložíme do hrnce. Očistíme a

  • 2

    nakrájíme mrkev, cibuli, česnek, přidáme svázané větvičky celerové a petrželové natě, zalijeme smíchaným vínem s octem a přidáme provensálské koření, bobkový list, nové kořeni, celý pepř, tymián a hřebíček. V této marinádě necháme králíka přes noc a druhý den maso vyjmeme a osmažíme ho v hlubší pánvi na rozpáleném oleji do zlatohněda. Jednu mrkev si odložíme stranou na ozdobu.

  • 3

    Marinádu přecedíme přes síto, nalijeme na králíka a pomalu vaříme do doby, než se tekutina odpaří na polovinu (přibližně 30-40 minut). Pak přidáme k masu omytou telecí nožičku, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř a přilijeme 2,5 dl vody.

  • 4

    Maso pod pokličkou vaříme pomalu 90 minut. Pak maso vyjmeme, zbavíme kostí, pokrájíme a vložíme ho do nádoby na terinu, kterou jsme si vyložili potravinářskou folií. Vývar ještě dovaříme až do zhoustnuti "na sirup", pak ho přecedíme přes síto a zalijeme pokrájené maso v nádobě. Přidáme k němu mrkev z marinády, pokrájenou na hranolky, nádobu zakryjeme fólií a dáme do chladničky. Aspik by měl tuhnout minimálně 6-8 hodin.

  • 5

    Ztuhlý aspik po provensálsku vyklopíme, nakrájíme na porce a podáváme.

Komentáře k receptu