Terina ze pstruha
Suroviny
- 175 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Slanina vepřová
- 750 g Pstruh
- 800 g Pstruh
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Víno bílé
- 1 dl Vývar zeleninový
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kerblík
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1730 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 98 g
- Sodík 910 mg
- Bílkoviny 104 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 647.2 mg
- Draslík 1628.3 mg
- Vláknina 9264.8 mg
- Vitamín A 9264.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.8 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 68.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse promícháme hladkou mouku se 175 g měkkého másla, přidáme
-
2
vajíčka, 3-5 lžic vlažné vody, promícháme a rukou vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do folie a necháme odpočinout.
-
3
Na pomoučeném vále si těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm.
-
4
Nádobu na paštiku vyložíme plátem křehkého těsta tak, aby konce těsta visely přes okraj nádoby.
-
5
Pstruhy stáhneme z kůže, vykostíme, 2 plátky masa odložíme stranou, zbytek rozmixujeme a dáme do mísy. Přidáme k němu máslo, šťávu z citrónu, žloutky, sůl, pepř a bílé víno, vývar, prolisovaný česnek, drobně pokrájenou petrželku, kerblík, majoránku, rozmixujeme na rybí fáš. Do takto připravené paštiky vmícháme ušlehanou smetanu a 1/3 směsi naplníme připravenou nádobu. Odložené plátky pstruha osolíme, opepříme a každý zvlášť zabalíme do nakrájených plátků slaniny. Takto připravený plát pstruha položíme na náplň, na něj dáme další vrstvu paštiky, na ni položíme druhý plát ryby a zakryjeme zbylou paštikou. Nakonec vše zakryjeme těstem, potřeme vodou a zakryjeme víkem.
-
6
Rybí paštiku dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C přibližně 1 hodinu.
-
7
Upečenou paštiku odkryjeme, necháme vychladnout a pak vyklopíme z nádoby na tácek a odložíme na několik hodin do chladničky.
-
8
Nakrájené porce rybí teriny podáváme na listech ledového salátu.
-
9