Paštika z holubích prsou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 175 g Máslo čerstvé
  • 75 g Sádlo škvařené
  • 250 g Slanina vepřová
  • 250 g Vepřová plec
  • 75 g Máslo čerstvé
  • 150 g Žampiony čerstvé
  • 150 g Šunka od kosti
  • 50 g Olivy nakládané
  • 250 g Holubí prsa
  • 250 g Holubí prsa
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paštikové koření
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 plátek Želatina
  • 2 dl Hovězí vývar základní
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1839 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 131 g
  • Sodík 1940 mg
  • Bílkoviny 72 g
  • Uhlovodany 95 g
  • Cholesterol 560.5 mg
  • Draslík 1046.2 mg
  • Vláknina 10957.5 mg
  • Vitamín A 10957.5 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.9 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 74.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme polohrubou mouku, 2 žloutky, špetku soli, 175 g měkkého másla a 75 g rozpuštěného sádla. Vše promícháme, dáme na vál a rukama vypracujeme vláčné hladké těsto, které zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 1 hodinu.

  • 2

    Polovinu pečených holubích prsou pokrájíme nadrobno. Druhou polovinu nakrájíme na plátky, které odložíme na talíř. Na kostičky nakrájíme vepřovou slaninu. Vepřovou plec omyjeme, pokrájíme na kousky a spolu se slaninou a pokrájeným holubím masem jemně pomeleme na masovém strojku. Směs dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem a paštikovým kořením a promícháme.

  • 3

    V pánvi rozpustíme máslo. Očištěné a omyté žampiony pokrájíme na plátky a krátce je osmažíme dozlatova. Přidáme k nim pokrájenou šunku na nudličky, promícháme, zakryjeme poklicí a chvíli dusíme. Podušené žampiony se šunkou přidáme k mletému masu, směs dobře promícháme.

  • 4

    Na pomoučeném vále z těsta rozválíme plát, kterým vyložíme paštikovou formu tak, aby konce těsta visely několik cm přes okraj formy. Pak formu naplníme 1/2 masové směsi, na tuto vrstvu poskládáme plátky holubích prsou, na ni rozložíme nakládané olivy, zakryjeme druhou polovinou mletého masa a tu zakryjeme těstem, které visí přes okraj formy. (Okraje těsta jsme před zakrytím potřeli vodou, aby se lépe spojilo.) Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed vypíchneme otvor (3-4 cm v průměru), aby mohla unikat pára.

  • 5

    Paštiku pečeme dozlatova v předehřáté troubě při 175°C přibližně 1 1/2 hodiny.

  • 6

    Upečenou paštiku necháme vychladnout. V hrnci přihřejeme silný masový vývar, vložíme do něj nabobtnat plátky želatiny a mícháme do doby, než se želatina rozpustí. Vývar pak nalijeme do otvoru v paštice a necháme ji ztuhnout v chladničce do druhého dne.

Komentáře k receptu