Artyčoky á la barigoule

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Artyčoky
  • 6 g Bazalka
  • 80 g Cibule
  • 150 g Anglická slanina
  • 150 g Rajčata
  • 48 ml Olej olivový
  • 150 ml Víno bílé
  • 40 ml Citronová šťáva
  • 500 ml Voda pitná
  • 36 ml Protlak rajčatový
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Tymián sušený
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 365 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 498 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 25.5 mg
  • Draslík 482.9 mg
  • Vláknina 8661 mg
  • Vitamín A 8661 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Artyčoky zbavíme dřevnatého stonku a rozstřihneme je nůžkami na třetinu délky listů. Lžičkou odstraníme střed. Takto připravené artyčoky zakapeme citrónovou šťávou.

  • 2

    Rajčata omyjeme a pokrájíme na srpky.

  • 3

    Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme na drobné kousky, česnek rozetřeme.

  • 4

    Anglickou slaninu pokrájí na drobnější kousky, přelijeme vařící vodou a necháme okapat.

  • 5

    Okapanou slaninu necháme zprudka osmahnout na rozpáleném oleji, přimícháme pokrájenou cibuli a česnek. Za stálého míchání smažíme 5 minut.

  • 6

    Poté přisypeme rajčata a necháme 5 minut povařit.

  • 7

    V hrnci necháme rozehřát olej a osmažíme na něm artyčoky. Necháme na mírném plameni smažit 10 minut.

  • 8

    K artyčokům přilijeme víno, osolíme, opepříme a necháme opět povařit cca 5 minut. Pak přidáme rajčatový protlak, tymián a pod pokličkou dusíme 25 minut. Na závěr dochutíme nasekanou bazalkou.

  • 9

    Artyčoky podáváme přelité omáčkou.

Komentáře k receptu