Artyčoky á la barigoule
Suroviny
- 250 g Artyčoky
- 6 g Bazalka
- 80 g Cibule
- 150 g Anglická slanina
- 150 g Rajčata
- 48 ml Olej olivový
- 150 ml Víno bílé
- 40 ml Citronová šťáva
- 500 ml Voda pitná
- 36 ml Protlak rajčatový
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Tymián sušený
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 365 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 29 g
- Sodík 498 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 25.5 mg
- Draslík 482.9 mg
- Vláknina 8661 mg
- Vitamín A 8661 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Artyčoky zbavíme dřevnatého stonku a rozstřihneme je nůžkami na třetinu délky listů. Lžičkou odstraníme střed. Takto připravené artyčoky zakapeme citrónovou šťávou.
-
2
Rajčata omyjeme a pokrájíme na srpky.
-
3
Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme na drobné kousky, česnek rozetřeme.
-
4
Anglickou slaninu pokrájí na drobnější kousky, přelijeme vařící vodou a necháme okapat.
-
5
Okapanou slaninu necháme zprudka osmahnout na rozpáleném oleji, přimícháme pokrájenou cibuli a česnek. Za stálého míchání smažíme 5 minut.
-
6
Poté přisypeme rajčata a necháme 5 minut povařit.
-
7
V hrnci necháme rozehřát olej a osmažíme na něm artyčoky. Necháme na mírném plameni smažit 10 minut.
-
8
K artyčokům přilijeme víno, osolíme, opepříme a necháme opět povařit cca 5 minut. Pak přidáme rajčatový protlak, tymián a pod pokličkou dusíme 25 minut. Na závěr dochutíme nasekanou bazalkou.
-
9
Artyčoky podáváme přelité omáčkou.