Vepřová terina s fíky a hrozinkami
Suroviny
- 750 g Vepřová plec
- 150 g Fíky sušené
- 100 g Korintky
- 25 g Slunečnice - semena
- 200 g Slanina vepřová
- 0.5 kávová lžička Šalvěj čerstvá
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 dl Masový vývar
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 0.75 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1019 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 72 g
- Sodík 1163 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 537.3 mg
- Draslík 1235 mg
- Vláknina 12426 mg
- Vitamín A 12426 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.4 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou plec omyjeme a nakrájíme na větší kostky, maso dáme do studené osolené vody a přivedeme k varu. Vaříme při mírné teplotě pod pokličkou 1 1/2 hodiny. Potom maso scedíme, zachytíme vývar a maso odložíme do mísy.
-
2
Vývar přivedeme znovu k varu, přidáme do něj 1/2 lžičky šalvěje a 2 lžíce drobně pokrájené omyté zelené petržele. Bylinky povaříme jen 1 minutu a hrnec s vývarem odstavíme.
-
3
Fíky, hrozinky-korintky promyjeme, fíky pokrájíme nadrobno a spolu s rozinkami a slunečnicovými semínky přidáme k masu. Vše dobře promícháme.
-
4
V misce rozšleháme 4 žloutky s 1,5 dl vychladlého masového vývaru, ochutíme zázvorem, cukrem a solí. Formu na terinu vyložíme tence nakrájenými plátky slaniny tak, aby přečnívaly přes okraj formy minimálně 4 cm. Formu naplníme uvařeným masem, zalijeme rozšlehanými žloutky a přečnívající slaninou maso zakryjeme. Formu nakonec zakryjeme víkem nebo alobalem.
-
5
Terinu vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 225°C přibližně 45 minut. Upečenou terinu podáváme horkou i studenou s oblohou z čerstvé zeleniny.