Polévka z říčních ryb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Cibule
  • 5 g Šafrán
  • 300 g Štika obecná
  • 300 g Úhoř říční
  • 300 g Okoun říční
  • 300 g Pstruh
  • 80 g Pórek
  • 30 g Petržel - nať
  • 10 g Rozmarýn čerstvý
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Sůl
  • 10 g Protlak rajčatový
  • 4 krajíc Chléb toastový
  • 100 ml Víno bílé
  • 40 ml Olej olivový
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 495 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 551 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 118.5 mg
  • Draslík 464.5 mg
  • Vláknina 3484.8 mg
  • Vitamín A 3484.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci uvedeme do varu 1 1 vody. Vykucháme ryby, promyjeme je a vykrájíme z nich plátky. Hlavy, kosti a odřezky masa uschováme. Oloupeme cibuli a česnek, omyjeme celer a petrželku.

  • 2

    Nasekáme jemně půlku cibule společně s jedním žebrem celeru, stroužkem česneku a polovinou petrželky. Vše smažíme několik minut v pánvi na 3 lžících oleje, přidáme rybí kosti s hlavami, zastříkneme je trochou vína, necháme ho vyvařit a přilijeme vařící vodu, ve které jsme rozmíchali rajčatový protlak. Vše osolíme, opepříme a vaříme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut.

  • 3

    Nasekáme polovinu cibule, zbývající žebro celeru a bílou část pórku. Svážeme svazeček z rozmarýnu, bobkového listu a zbývající petrželky. Nalijeme do pánve zbývající olej, osmažíme na něm svazeček bylinek, plátky ryb a kusy úhoře, přilijeme zbývající víno, necháme ho na prudkém plameni vyvařit, osolíme, rybí plátky vyjmeme a dáme stranou. Obsah pánve přidáme do hrnce s vývarem.

  • 4

    Procedíme již hotový vývar do jiného hrnce, ochutnáme a je-li třeba, přidáme sůl a pepř, pak přidáme šafrán a vaříme kusy úhoře 15-20 minut a plátky ryb, které jste si dali stranou, 5 minut. Krajíce chleba pečeme 5 minut v troubě předehřáté na 200 °C, jednou je otočíme, rozdělíme je do talířů, přelijeme rybí polévkou a podáváme.

Komentáře k receptu