Paštika s jehněčím masem a česnekem s olivami
Suroviny
- 800 g Jehněčí maso
- 250 g Listové těsto
- 250 g Vepřový bok
- 100 g Olivy černé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Česnek
- 3 ks Česnek
- 2.5 dl Víno červené
- 5 dl Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1157 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 84 g
- Sodík 1030 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 285.1 mg
- Draslík 324.8 mg
- Vláknina 3842 mg
- Vitamín A 3842 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1901.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí maso omyjeme a pokrájíme na kostičky. Oloupaný česnek nakrájíme nadrobno. V hlubší pánvi si rozpálíme olej a krátce na něm orestujeme česnek, přidáme k němu maso, které osolíme, opepříme, promícháme a dozlatova osmažíme. Pak k němu přilijeme hovězí vývar, červené víno, zakryjeme poličkou a dusíme 30 minut.
-
2
Vepřový bůček omyjeme, pokrájíme na kusy a jemně pomeleme s česnekem. V míse ho promícháme se solí a pepřem.
-
3
Jehněčí maso vyjmeme z vývaru, přimícháme k němu pomleté ochucené maso, černé nakládané olivy a dobře promíchanou směsí vyložíme paštikovou formu. Okraje směsi potřeme rozšlehaným vajíčkem.
-
4
Na pomoučeném vále si z listového těsta vyválíme plát o 2 cm větší než je paštiková forma a tímto plátem masovou směs zakryjeme a okraje dobře přitiskneme. Uprostřed vykrojíme malý otvor asi v průměru 4-5 cm, vložíme vykrojený otvor volně zpět a celý povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem.
-
5
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 40 minut dozlatova.