Telecí terina se zeleným pepřem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 165 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Cuketa
  • 100 g Slanina vepřová
  • 500 g Vepřový bok
  • 750 g Telecí brzlík
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Citrony
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 2 špetka Tymián čerstvý
  • 2 špetka Rozmarýn čerstvý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 dl Vývar zeleninový
  • 0.5 dl Sherry brandy
  • 3 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
  • 0.5 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1100 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 174 g
  • Sodík 1045 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 701.3 mg
  • Draslík 1597.6 mg
  • Vláknina 10175.5 mg
  • Vitamín A 10175.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 148.5 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den před vařením této chutné teriny si namočíme telecí brzlík do studené vody. Vepřový bůček omyjeme, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme bílým pepřem, posypeme čerstvým tymiánem, rozmarýnem a odložíme v zakryté míse do chladničky.

  • 2

    Druhý den telecí terinu povaříme 5 minut v čisté vodě, pak ji stáhneme a očistíme od žilek, vložíme zpět do vody, přidáme k němu 0,5 dl Sherry brandy, sůl, 1/2 lžíce celého zeleného pepře, očištěnou omytou cibuli, mrkev, celer a cuketu, vše pokrájené na kostičky. Brzlík se zeleninou vaříme 15 minut, scedíme a necháme vychladit. Vývar zachytíme do druhé nádoby.

  • 3

    Troubu zapneme na 180°C. Vepřový bůček jemně pomeleme na masovém strojku, přidáme k němu vajíčka, trošku vývaru (1/2 - 1dl) a dobře maso promícháme. Polovinou směsi vyložíme nádobu na terinu, rozložíme na ni polovinu pokrájené zeleniny, posypeme kuličkami zeleného pepře a rozložíme brzlík, který jsme rozkrájeli na 4 - 5 kusů. Brzlík pokryjeme druhou polovinou zeleniny, posypeme pepřem a nakonec rozložíme druhou polovinu mletého masa. Povrch pokryjeme tenkými plátky uzené slaniny, nádobu zakryjeme víkem, vložíme do hrnce s vroucí vodou a dáme do trouby. Pečeme přibližně 1 3/4 hodiny při 180°C.

  • 4

    Upečenou telecí terinu necháme vychladnout, pak ji zatížíme přiměřeným závažím a dáme do chladničky odležet. Podáváme ji druhý den s plátky ze 2 ks omytého citronu a čerstvou zeleninou.

Komentáře k receptu