Grilovaná treska v sýrové omáčce
Suroviny
- 50 g Cibule
- 50 g Mrkev kořen
- 1 g Pepř černý mletý
- 1 g Sůl
- 300 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 200 g Anglická slanina
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Máslo čerstvé
- 1 g Paprika mletá sladká
- 1 g Pepř černý mletý
- 50 g Pórek
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 800 g Treska aljašská
- 500 g Rajčata
- 1 g Sůl
- 1 g Tymián sušený
- 600 g Protlak rajčatový
- 125 ml Víno bílé
- 1.77 ml Olej slunečnicový
- 50 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 2 ks Cibule
- 3 ks Paprika červená
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 756 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 45 g
- Sodík 418 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 61.6 mg
- Draslík 766.4 mg
- Vláknina 9099.8 mg
- Vitamín A 9099.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.5 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Naporcovanou tresku osolíme, opepříme a pokapeme citronem. Takto připravené porce ryby naskládáme na plech a vložíme do předem vyhřátého grilu. Tresku grilujeme z každé strany cca 10 minut. Během grilování ji několikrát potřeme olejem smíchaným se solí, pepřem a citronovou šťávou.
-
2
Na oleji opečeme na jemno posekanou cibulku. Jakmile zhnědne, přimícháme k ní očištěnou, na nudličky nakrájenou papriku. Vše podlijeme vínem a přivedeme k varu. Celou směs promícháme s ovčím sýrem. Až se sýr rozpustí, směs rozmixujeme a zahustíme omáčkou z rajčat se slaninou. (Omáčku z rajčat se slaninou připravíme podle receptu se stejnojmenným názvem, je uvedena níže). Nakonec dochutíme solí, pepřem a oregánem.
-
3
Grilovanou tresku poléváme sýrovou omáčkou.
-
4
Omáčka z rajčat se slaninou: na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile pustí tuk, přisypeme k ní rajčata, zbavená slupek i zrníček. K rajčatům a slanině přimícháme na kostičky rozkrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem. Nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.
-
5
Vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.
-
6
Omáčku nakonec zahustíme jíškou, kterou připravíme následovně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku, mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.