Hovězí se slaninou a česnekem
Suroviny
- 400 g Anglická slanina
- 30 g Houby čerstvé
- 400 g Špagety, Makarony
- 60 ml Olej olivový
- 310 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Bobkový list
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Rozmarýn čerstvý
- 6 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 1 kg Hovězí libové
- 0.666667 šálek Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1558 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 83 g
- Sodík 1897 mg
- Bílkoviny 97 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 241.3 mg
- Draslík 1546.1 mg
- Vláknina 9637.3 mg
- Vitamín A 9637.3 mg
- Vitamín B6 2.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí nakrájíme na větší kousky, slaninu na plátky, cibule na kolečka a parmezán nastrouháme.
-
2
Houby namočíme na půl hodiny do teplé vody, pak je scedíme a vodu i houby uchováme zvlášť stranou. Tři stroužky česneku nakrájeného na plátky prošpikujeme do hovězího, slaninu taktéž. Maso osolíme a opepříme.
-
3
Na oleji opečeme maso z obou stran. Pak ho vyjmeme a do kastrůlku k oleji uložíme cibuli a smažíme ji dohněda. Pak přidáme i maso a zbytek stroužků česneku, které nejprve prolisujeme. Přilijeme víno, protlak, houby, skořici, rozmarýn, bobkový list, sůl a pepř. Směs vaříme asi půl hodiny a neustále mícháme. Pak vlijeme vodu z hub a čistou vodu, aby bylo maso zakryté. Ve varu směs dusíme tři hodiny, až se maso začne rozpadávat.
-
4
Makarony uvaříme podle návodu na obalu. Podáváme je s masem, obojí zalijeme přecezenou omáčkou a posypeme sýrem.