Losos a mořské plody na koření a absintu
Suroviny
- 150 g Chléb konzumní
- 250 g Rajčata
- 120 ml Olej olivový
- 40 ml Absinth
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 1 špetka Pomerančová kůra
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Losos obecný
- 1.5 kg Mušle slávky
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 871 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 38 g
- Sodík 1243 mg
- Bílkoviny 81 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 188 mg
- Draslík 2128.2 mg
- Vláknina 8248.1 mg
- Vitamín A 8248.1 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybě odřízneme hlavu, ocas, ploutve a vaříme ji v 1,25 l vody asi patnáct minut. Vývar uschováme. Lososa nakrájíme na velké kusy. Spaříme rajčata, ochladíme je, oloupeme a nakrájíme. Šafrán vymácháme v 30 ml horké vody.
-
2
Na oleji usmažíme do měkka kolečka cibule, pórku i kousky celeru. Poté přidáme dva prolisované stroužky česneku, svazek bylinek bouquet garni, pomerančovou kůru, fenykl, šafrán (i s vodou, ve které se máčel), sůl, pepř, rybí vývar a vše povaříme čtyřicet minut.
-
3
Plody moře povaříme cca šest minut, přidáme rybu na sedm minut. Lososa přeneseme na tác ,do vývaru dáme protlak, absint a koření.
-
4
Pokrm podáváme okamžitě, s chlebem.