Kořeněný koláč z krémového sýra
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 230 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 115 g Sýr krémový
- 115 g Cukr krupice
- 125 ml Melasa
- 125 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Muškátový květ
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 611 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 37 g
- Sodík 182 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 142.9 mg
- Draslík 359.4 mg
- Vláknina 2503.4 mg
- Vitamín A 2503.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Krémový sýr utřeme v míse se 115 g másla, přimícháme 115 g prosáté mouky a utvoříme žmolenkové těsto. Zabalíme je do fólie a necháme půl hodiny odpočinout v chladničce.
-
2
Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud těsto z koláčové formy přesahuje přes okraj, odkrojíme jej.
-
3
V jiné míse utvoříme další žmolenkové těsto ze zbylé mouky, cukru, másla, soli a koření. Dvě třetiny kořeněného žmolenkového těsta sypeme na koláč. V hlubší míse si připravíme vejce ušlehaná s melasou.
-
4
Do jiné mísy nalijeme horkou vodu, vmícháme sodu (pozor, bude pěnit) a ihned nalijeme do vaječné směsi a rychle prošleháme. Tuto směs nalijeme na koláč a na vrch zbylou kořeněnou žmolenku.
-
5
Koláč pečeme v troubě předehřáté na 190°C asi 35 min. Koláč necháme zchladnout.