Roštěnky na víně se švestkami a houbami
Suroviny
- 400 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Švestky
- 30 g Cukr krupice
- 100 g Houby čerstvé
- 100 g Játra drůbeží
- 100 g Protlak rajčatový
- 200 ml Mléko polotučné
- 200 ml Víno červené
- 100 ml Voda pitná
- 160 ml Olej stolní
- 250 ml Mrkev sterilovaná
- 500 ml Bujón hovězí
- 1 kávová lžička Hořčice
- 9 ks Celer bulvový
- 2 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Žemle tuková
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Majoránka
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1315 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 67 g
- Sodík 31084 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 150.7 mg
- Draslík 3762.5 mg
- Vláknina 39471.6 mg
- Vitamín A 39471.6 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.4 mg
- Vitamín E 4.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme. Švestky namočíme do vína, žemle do mléka. Lístky celeru s houbami nakrájíme na plátky, cibuli a játra na kostičky, mrkev a petržel na kostky.
-
2
Na 80 ml oleje zpěníme cibuli a poté polovinu i s tukem dáme do jiné nádoby. Ke zbylé cibuli přidáme játra, houby, celer a restujeme je několik minut. Pak přidáme žemle, vejce, majoránku, sůl a pepř. Náplň rozdělíme na roštěnky, zabalíme je pomocí nití do závitků a na 40 ml oleje rychle opečeme, poté s 200 ml bujonu hodinu podusíme pod pokličkou.
-
3
Nakrájenou zeleninu přidáme k cibuli s tukem a osmahneme je. Přidáme protlak, prolisovaný česnek, bobkový list, citronovou kůru a šťávu, hořčici, sůl, koření, bujon a dusíme doměkka. Švestky ohřejeme ve víně. Pak na oleji opražíme mouku a cukr dohněda, přidáme 100 ml vody, víno ze švestek, přilijeme do omáčky a povaříme.
-
4
Nakrájené závitky bez nití podáváme s omáčkou.