Staropolský bigos
Suroviny
- 100 g Vepřový bok uzený
- 200 g Hovězí maso přední
- 400 g Vepřová plec
- 100 g Tuk
- 30 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 2000 g Zelí kysané
- 200 g Cibule
- 30 g Houby sušené
- 1 g Bobkový list
- 30 g Cukr krupice
- 2 g Majoránka
- 300 g Klobása Dunajská
- 5 g Česnek
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Protlak rajčatový
- 100 ml Víno červené
- 400 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 486 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 34 g
- Sodík 1378 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 55 mg
- Draslík 750.9 mg
- Vláknina 9385.8 mg
- Vitamín A 9385.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 77.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Všechny druhy masa opláchneme a nakrájíme na drobné nudle.
-
2
Na 2/3 tuku zpěníme cibuli nakrájenou na drobno, vložíme nakrájené hovězí maso, krátce osmahneme, osolíme, opepříme a zalijeme malým množstvím vody. Pod poklicí dusíme doměkka.
-
3
V polovině dušení přidáme vepřové maso a uzený bůček a vše doměkka dusíme.
-
4
Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a překrájíme.
-
5
Z druhé části tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vlažnou vodou, rozmícháme a krátce povaříme.
-
6
Potom přidáme kysané zelí a houby, které jsme propláchli, namočili a překrájeli. Dále přidáme cukr, bobkový list, třený česnek se solí, mletý pepř a majoránku. Vše dusíme, až je zelí téměř měkké.
-
7
Potom přidáme podušené maso, oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásu osmahnutou na části tuku, promícháme a vše podusíme.
-
8
Nakonec přilijeme červené víno a ještě krátce podusíme.
-
9
Staropolský bigos podáváme na keramických talířích nebo miskách, je možné podávat jej v kotlích.