Vařený pstruh
Suroviny
- 700 g Brambory rané
- 800 g Pstruh
- 10 g Pepř černý celý
- 50 g Řeřicha
- 225 ml Olej olivový
- 850 ml Víno bílé
- 850 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Pórek
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Celer řapíkatý
- 3 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- 4 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1319 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 74 g
- Sodík 489 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 269.9 mg
- Draslík 1514.8 mg
- Vláknina 23013.2 mg
- Vitamín A 23013.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 68.6 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém hrnci pod pokličkou půl hodiny zvolna vaříme všechny suroviny k přípravě court-bouillon (vývar z koření, vína a zeleniny). Tekutinu přecedíme do jiného hrnce a suroviny vyhodíme. Vývar znovu přivedeme k varu a prudce vaříme 15–20 minut, dokud se jeho objem nesníží na 600 ml.
-
2
Do velkého pekáče dáme pstruhy, podlijeme vývarem, přivedeme pomalu k varu, odstavíme pekáč a necháme pstruhy vychladnout.
-
3
Půl minuty mixujeme hořčici, řeřichu, žloutek, ocet a nejprve po kapkách a když směs začne houstnout, tak tenkým pramínkem přidáváme olej. Pokud je hmota moc hustá, naředíme ji trochou horké vody, osolíme, opepříme a odložíme.
-
4
Jedno vejce uvaříme natvrdo, zchladíme a nakrájíme na kostičky.
-
5
Rané brambory vaříme 12–15 minut ve velkém množství vody, scedíme je a ponoříme do studené vody, aby se zchladily. Obalíme je v řeřichové majonéze, nadrobno nakrájených cibulkách, natvrdo uvařeném vejci a takto připravený salát rozdělíme na talíře.
-
6
Na vrstvu papírových utěrek opatrně přeneseme pstruhy, osušíme je a zbavíme kůže. Na každý talíř s bramborovým salátem přidáme jednoho pstruha, ozdobíme plátky citronu, snítkami petrželky a servírujeme.