Koláčky plněné slávkami
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 450 g Mušle slávky
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Zázvor celý
- 1 kávová lžička Kari pasta
- 0.5 kávová lžička Kurkuma
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Zelenina nakládaná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 505 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 36 g
- Sodík 300 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 197.1 mg
- Draslík 331.5 mg
- Vláknina 4231 mg
- Vitamín A 4231 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.3 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Prosetou mouku smícháme s kurkumou a solí a pomalu zapracováváme máslo. Až směs připomíná strouhanku, přimícháme vlašské ořechy, vodu, promícháme a dle potřeby přidáme ještě trochu vody. Těsto vyklopíme na mírně pomoučenou pracovní plochu a krátce prohněteme. Pak ho zabalené do potravinářské fólie necháme půl hodiny odpočinout v chladu.
-
2
Opláchnuté a kartáčkem vydrhnuté slávky zbavíme byssových vláken a jen ty uzavřené vaříme pod pokličkou ve velkém hrnci s malým množstvím vody 3-4 minuty. Hrnec odstavíme a ty, které zůstaly zavřené, vyhodíme. Slijeme tekutinu a slávky vyloupeme.
-
3
Rozehřejeme si olej na pánvi a na něm za stálého míchání opečeme česnek a zázvor, po minutě vmícháme kari pastu, odstavíme a do směsi přidáme smetanu ke šlehání.
-
4
Vychladlé těsto rozdělíme na 6 stejných dílů, rozválíme je na tenké placky, kterými vyložíme formy na koláčky o průměru 9 cm. Přikryjeme alobalem a plníme fazolemi nebo jinou zátěží. Dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C, asi po 10 minutách odstraníme alobal s fazolemi a dalších 5 minut pečeme. Necháme je trochu vychladnout a zmírníme troubu na 180 °C.
-
5
Koláčky poklademe vyloupanými slávkami, přelijeme vychladlou směsí se smetanou, do které vmícháme žloutky, koriandr, pepř a sůl podle chuti a dáme péct ještě asi na 25 minut.
-
6