Grilované krevety
Suroviny
- 300 g Krevety tygří - loupané
- 125 ml Mléko kokosové
- 125 ml Mléko kokosové
- 125 ml Vývar rybí
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Citrony
- 3 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Kurkuma
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Kari pasta
- 1 polévková lžíce Kari koření
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 4 polévková lžíce Arašídy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 440 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 31 g
- Sodík 429 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 78.8 mg
- Draslík 301.3 mg
- Vláknina 5851.4 mg
- Vitamín A 5851.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.9 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme suroviny na přípravu marinády a přidáme krevety, které nejdříve podélně nařízneme a zbavíme černé žilky. Krevety obalíme v marinádě, misku přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme minimálně na 8 hodin do chladničky.
-
2
Příprava arašídové omáčky: Na pánvi rozehřejeme na vysokou teplotu rostlinný olej a opečeme česnek dozlatova, přidáme kari pastu a promícháme. Opékáme ještě asi půl minuty, přidáme kokosové mléko, kuřecí nebo rybí vývar, cukr, sůl, citronovou šťávu a za stálého míchání povaříme ještě 1-2 minuty. Přidáme nadrobno nasekané arašídy, strouhanku a důkladně promícháme. Nalijeme omáčku do misky a odložíme ji.
-
3
Vezmeme 4 grilovací jehly a na každou z nich navlékneme 3 krevety. Pak je na středně vyhřátém grilu opékáme 3-4 minuty z každé strany. Můžeme využít i venkovní gril se žhavým dřevěným uhlím, nesmíme však nechat krevety opékat příliš dlouho, protože by ztuhly.
-
4
Takto připravené krevety podáváme s arašídovou omáčkou a můžeme je obložit kolečky citronu, pokrájenými na čtvrtky.