Grilovaný lilek s houbami
Suroviny
- 180 g Žampiony čerstvé
- 250 g Arašídová pomazánka
- 125 ml Mléko kokosové
- 250 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 1 kávová lžička Koriandr celý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín římský
- 0.5 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Lilek
- 0.5 ks Chilli paprička
- 0.5 ks Citronová tráva
- 2 stroužek Česnek
- 3 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Zázvor celý
- 4 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- 8 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 54 g
- Sodík 1017 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1302.6 mg
- Vláknina 12942 mg
- Vitamín A 12942 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19 mg
- Vitamín E 5.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
8 špejlí namočíme do studené vody na půl hodiny.
-
2
Žampiony si vybereme menší, lilek omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky dlouhé 2,5 cm. Lilek s houbami navlékneme na špejle střídavě.
-
3
Semena koriandru, římský kmín, nastrouhaný zázvor, mírně rozdrcený česnek a drobně nasekanou citronelu utlučeme v hmoždíři. Poté krátce osmahneme, odstavíme a přidáme ostatní suroviny do marinády. Špízy položíme na talíř, potřeme marinádou a necháme marinovat 2-8 hodin.
-
4
Příprava omáčky:
-
5
Česnek prolisujeme, cibuli rozmixujeme anebo velmi drobně pokrájíme, chilli papričku zbavíme semen a nakrájíme na kolečka. Římský kmín a koriandr smícháme s česnekem, přidáme ostatní suroviny kromě vody, vložíme do rendlíku a vmícháme vodu. Omáčku přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí na mírném plameni.
-
6
Špízy grilujeme 20 minut ve velmi horkém grilu. Často potíráme marinádou a jednou je obrátíme. Servírujeme teplé s arašídovou omáčkou.