Játrové kuličky a tymiánovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Játra vepřová
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Sýr Parmezán
- 250 g Houby čerstvé
- 200 g Zakysaná smetana
- 250 g Sýr Ricotta
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 600 ml Vývar zeleninový
- 2.22 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Tymián čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín drcený
- 2 špetka Skořice mletá
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 6 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1770 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 114 g
- Sodík 2621 mg
- Bílkoviny 109 g
- Uhlovodany 78 g
- Cholesterol 1206.1 mg
- Draslík 2500.6 mg
- Vláknina 31465 mg
- Vitamín A 31465 mg
- Vitamín B6 2.5 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 171.7 mg
- Vitamín E 4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 206.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve nameleme a smícháme očištěná kuřecí nebo vepřová játra se sýrem, drceným česnekem, mlékem, vejci, měkkým máslem, citronovou šťávou, mletou skořicí, solí, lžičkou sušeného nebo čerstvého tymiánu a majoránky, strouhankou a pepřem v tužší těsto a necháme ho v chladu ztuhnout.
-
2
Mezitím si připravíme tymiánovou omáčku. Na oleji osmažíme dozlatova najemno nakrájenou cibuli, přidáme tymián, citronovou šťávu a odstavíme z ohně. Hned k tomu vmícháme ricottu, zakysanou smetanu a osolíme.
-
3
Z játrového těsta vytvoříme kuličky a osmažíme je na olivovém oleji. Necháme je okapat na papírovém ubrousku.