Křupavý rybí salát
Suroviny
- 300 g Filé rybí
- 15 g Koriandr čerstvý
- 250 ml Olej arašídový (podzemnicový)
- 2 kávová lžička Cukr palmový
- 0.25 kávová lžička Kurkuma
- 4 ks Paprička ptačí oko
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Cibule červená
- 1 ks Citronová tráva
- 20 ks Máta
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Sůl mořská
- 1 polévková lžíce Omáčka rybí
- 2 polévková lžíce Limetková šťáva
- 2 polévková lžíce Ořechy burské pražené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 858 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 68 g
- Sodík 1276 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1255.3 mg
- Vláknina 4397.9 mg
- Vitamín A 4397.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.3 mg
- Vitamín E 10.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V miyéu rozmixujeme nahrubo nasekanou bílou část citronové trávy, papričky ptačí oko zbavené stopek a nasekaný česnek a šalotky. Hotovou pastu přendáme do misky a přilijeme rybí omáčku a limetkovou šťávu. Přisypeme cukr a mletou kurkumu. Pak vše zamícháme, až se cukr zcela rozpustí.
-
2
Mezitím rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Osušíme rybí filety, a obalíme je v mořské soli. Nasolené je položíme na pečící mřížku nebo na plech a 20 minut pečeme v troubě. Vyjmeme je z trouby a necháme je vychladnout. Potom vložíme maso do mixéru a mixujeme tak dlouho, až budou filety připomínat větší drobky chleba.
-
3
Pánev Wok naplníme do poloviny arašídovým olejem a rozpálíme ho na vysokou teplotu. Jakmile je olej připraven na smažení, vhodíme do něj hrst rozmixované ryby. Rybí maso se pak nafoukne a zůstane křehké. Smažíme asi 30 sekund a opatrně mícháme. Dále smažíme, až maso získá zlatohnědou barvu. Vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme je na papírové ubrousky okapat.
-
4
Do misky dáme nakrájená rajčata, na proužky nakrájenou cibuli,lístky koriandru,lístky máty, nasekané burské oříšky, a zalijeme ho asi polovičním množstvím zálivky. Salát naložíme na talíř. Aby byla ryba křupavá, přilijeme zálivku až před podáváním.