Kuřecí saté
Suroviny
- 20 g Zázvor celý
- 400 ml Mléko kokosové
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Kari koření
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Koriandr celý
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Olej rostlinný
- 1 kg Kuřecí prsa
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 868 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 54 g
- Sodík 346 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 160 mg
- Draslík 2104.9 mg
- Vláknina 3080 mg
- Vitamín A 3080 mg
- Vitamín B6 2.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72.4 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí prsa, zbavená kůže, nakrájíme na širší proužky a vložíme do mísy. Proužky musí být přiměřeně široké, aby se daly napíchnout na špejle jako špíz (cca 10 cm x 5 cm). Dále umixujeme červenou asijskou šalotku, česnek, kořen koriandru a zázvoru (oba nastrouháme najemno), aby vznikla hustá pasta. Pastu přidáme k masu do misky a přisypeme mletý koriandr, kmín, thajské kari, kurkumu, třtinový cukr a sůl. Následně přilijeme světlou sójovou omáčku, rostlinný olej a kokosové mléko (400 ml). Vše důkladně promícháme, aby se pasta nabalila na kuřecí maso. Takto připravenou směs přikryjeme potravinovou fólií a dáme přes noc do ledničky. Směs občas promícháme.
-
2
Bambusové špejle namočíme do vody, aby se při grilování nespálily (cca 1 hodinu).
-
3
Předehřejeme troubu (případně roztopíme gril) na vysokou teplotu. Na jednotlivé špejle napichujeme maso jako špízy. Kuřecí maso opékáme z obou stran 5-8 minut. Při grilování maso často potíráme marinádou. Při použití elektrické trouby dávejte pozor, aby maso nebylo bezprostředně pod topnou spirálou, aby se nepřipeklo.