Bramborový nákyp s oříšky
Suroviny
- 800 g Brambory
- 100 g Sýr Gouda 45%
- 50 g Ořechy lískové
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 ml Vývar zeleninový
- 125 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín římský
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 476 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 30 g
- Sodík 539 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 230.9 mg
- Draslík 1069.4 mg
- Vláknina 14437.8 mg
- Vitamín A 14437.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.5 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané brambory nakrájíme na kousky a uvaříme ve vývaru do měkka. Scedíme je a na jemno rozmačkáme.
-
2
Žloutky rozšleháme s mlékem, spolu s nasekanou cibulí a majoránkou vmícháme do bramborové kaše. Z bílků ušleháme pevný sníh, naneseme na kaši.
-
3
Smícháme nastrouhanou Goudu, mleté oříšky, mouku, špetku soli, pepř a římský kmín. Směsí posypeme bílkový sníh, vše zamícháme do kaše.
-
4
Nákypovou formu vymažeme 20 g másla a naplníme bramborovou hmotou. Navrch položíme zbylé máslo ve vločkách.
-
5
Nákyp pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut a podáváme jej ve formě.