Sekaná se špenátovou náplní
Suroviny
- 80 g Mrkev kořen
- 450 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 600 g Špenát listový čerstvý
- 800 g Maso mleté - mix
- 70 g Ovesné vločky
- 200 ml Vývar drůbeží
- 80 ml Zakysaná smetana
- 50 ml Olej rostlinný
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 2 kávová lžička Tymián čerstvý
- 0.5 kávová lžička Bazalka sušená
- 3 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 7 stroužek Česnek
- 6 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 0.5 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 771 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 57 g
- Sodík 554 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 107.2 mg
- Draslík 1095.3 mg
- Vláknina 13742.9 mg
- Vitamín A 13742.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.5 mg
- Vitamín E 5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 60.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špenát opláchneme a necháme okapat. Cibuli pokrájíme na jemno, česnek prolisujeme, tymiánové lístky nasekáme také na jemno. Mrkev strouháme nahrubo.
-
2
Na oleji zpěníme cibuli s česnekem, za stálého míchání smažíme, až cibule zezlátne. Poté polovinu cibulové směsi odložíme stranou, ke zbylé cibuli vmícháme rajčata i s nálevem, sušené bylinky, vývar, sůl, pepř a na mírném plameni za občasného míchání dusíme.
-
3
Na sekanou nejprve podusíme špenát asi 4 minuty, poté ho scedíme, necháme okapat a ještě zbylou vodu vymačkáme. Špenát nasekáme a v misce promícháme se strouhaným muškátovým oříškem, smetanou, solí i pepřem.
-
4
K mletému masu přidáme odloženou cibuli, nastrouhanou mrkev, tymián, vločky, rozšlehaná vejce, mléko, hořčici, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl, pepř a vypracujeme kompaktní hmotu.
-
5
Tu rozprostřeme na fólii, potřeme špenátovou směsí a za pomoci fólie stočíme do tvaru rolády. Oba konce upravíme tak, aby náplň nemohla vytéci. Sekanou vložíme do pekáče s nepřilnavým povrchem, v troubě předehřáté na 180°C pečeme zhruba 50 minut. Poté sekanou potřeme trochou rajčatové omáčky a dopečeme ještě 5 minut. Upečenou sekanou necháme pod alobalem asi 5 - 10 minut odpočinout. Krájíme na plátky, podáváme s rajčatovou omáčkou.