Jemná italská sekaná
Suroviny
- 100 g Hlíva ústřičná
- 400 g Chléb samožitný
- 150 g Slanina vepřová
- 50 g Sýr Parmezán
- 150 g Veka
- 150 g Žampiony čerstvé
- 500 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 800 g Maso mleté - mix
- 70 g Mortadella
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 2 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1357 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 86 g
- Sodík 1430 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 54.8 mg
- Draslík 545.5 mg
- Vláknina 5193.7 mg
- Vitamín A 5193.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.3 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na kostičky pokrájenou bílou veku dáme do mísy a zalijeme ji mlékem. Omytou petrželku a majoránku drobně pokrájíme. Nastrouháme parmezán, mortadellu pokrájíme na malé kostičky.
-
2
Omyjeme rozmarýn, lístky otrháme, polovinu drobně pokrájíme, nepokrájené odložíme do misky na ozdobu. Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, tvrdou spodní část odkrojíme a hlívu pokrájíme na drobné kousky. Očistíme cibuli s česnekem a drobně posekáme. Žampiony očistíme, omyjeme a nožičky odkrojíme. Hlavičky žampionů nakrájíme na plátky. Konzervovaná rajčata scedíme, pak je v misce vidličkou rozmačkáme.
-
3
V míse smícháme namočenou veku, kterou jsme vymačkali, mleté maso, sýry, majoránku, hlívu s petrželkou, cibuli s hlívou, ochutíme solí (1-1.5 lžičky), černým pepřem a vypracujeme šišku. Formu na srnčí hřbet si vytřeme olejem (2 lžíce), vysypeme trochou strouhanky a vyložíme slaninou tak, aby přesahovala ven. Masovou směs dáme do formy, přikryjeme přesahující slaninou a posypeme lístky rozmarýnu.
-
4
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C. Pečeme při 160°C 30 minut, poté ještě 20 minut na 180°C, aby sekaná získala zlatavou kůrku.
-
5
Mezitím si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zprudka orestujeme žampiony (1 minutu), přimícháme petrželku, rozmačkaná rajčata i se zachycenou šťávou. Ochutíme solí (0.5-1 lžičky), bílým pepřem, cukrem, pokrájeným rozmarýnem a pod pokličkou vše dusíme přibližně 5-7 minut.
-
6
Upečenou sekanou vyklopíme a nakrájíme na plátky. Plátky sekané položíme na talíře a přidáme k nim podušené žampiony s rajčaty. Podáváme s černým chlebem.