Rozmarýnové kuře na víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 250 g Celer bulvový
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 200 g Slanina vepřová
  • 1500 g Kuře
  • 200 ml Víno bílé
  • 100 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Pórek
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1087 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 73 g
  • Sodík 880 mg
  • Bílkoviny 65 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 264.6 mg
  • Draslík 1298.9 mg
  • Vláknina 13948.8 mg
  • Vitamín A 13948.8 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 66.3 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu zapneme na 185°C. Z čerstvého rozmarýnu otrháme drobné lístky (2 lžíce) a posekáme je nadrobno a malou snítku (1 lžíce) necháme v celku. Celé omyté a osušené kuře osolíme, posypeme bílým pepřem a posekaným rozmarýnem. Celou snítku rozmarýnu vložíme dovnitř kuřete.

  • 2

    V pekáčku na plotně rozpustíme 3-4 plátky slaniny, kuře na ně položíme hřbetem dolů a navrch kuřete poklademe dalších 5 plátků slaniny. Kuře podlijeme 100ml bílého vína, pekáček zakryjeme a vložíme do středu trouby. Pečeme 35 minut, během té doby maso 2x polijeme výpekem.

  • 3

    Mezitím očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, celer, petržel, malé pórky a cibuli. Vše pokrájíme na plátky. Po 35 minutách pečení ke kuřeti přidáme pokrájenou zeleninu, přilijeme ještě 100ml bílého vína a 50-100ml zeleninového vývaru. Kuře obrátíme, polijeme vše výpekem a pečeme dalších 30 minut. Během té doby kuře se zeleninou poléváme výpekem.

  • 4

    Když je kuře měkké, zvýšíme teplotu trouby na 220°C, odložíme poklici z pekáčku, na kuře poklademe 2-3 plátky másla a kuře pečeme do doby, až se mu vytvoří krásná zlatohnědá kůrka.

  • 5

    Po upečení kuře rozporcujeme, dáme na talíře se zeleninou a hned podáváme.

Komentáře k receptu