Studené telecí v tuňákové majonéze pro alergiky
Suroviny
- 200 g Tuňák v oleji
- 50 g Petržel - nať
- 100 g Majonéza
- 675 g Telecí hřbet
- 75 ml Víno bílé
- 75 ml Vývar zeleninový
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Celer řapíkatý
- 3 ks Ančovičky konzervované
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 0.26 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 779 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 127 g
- Sodík 2361 mg
- Bílkoviny 84 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 238.8 mg
- Draslík 1186.7 mg
- Vláknina 6260.8 mg
- Vitamín A 6260.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.6 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180°C.
-
2
Do pánve vlijeme olej, vložíme na něj telecí maso a osmahneme ho ze všech stran.
-
3
Cibuli oloupeme, pokrájíme na čtvrtiny. Očištěnou mrkev krájíme na kousky. Řapíkatý celer rozkrájíme teké na kousky.
-
4
Do pekáče vložíme pokrájenou cibuli, mrkev a celer, na zeleninu navrstvíme maso. Zalijeme vínem, přidáme bobkový list, osolíme a opepříme. Přikryjeme poklicí a necháme péct 60 minut, dokud maso nezměkne. Poté vyndáme pekáč z trouby a necháme maso vychladnout. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v chladu.
-
5
Šťávu z pečení přecedíme přes síto, zeleninu odstraníme a přecezenou šťávu ponecháme na zředění omáčky.
-
6
Přichystáme omáčku: do mixéru vložíme tuňáka (vyjmeme z oleje), přidáme ančovičky, citronovou šťávu a kapary, vše rozmixujeme do hladka. Přidáme majonézu a rozředíme 5 - 6 lžícemi šťávy z pečení.
-
7
Telecí vyjmeme z chladničky, aby získalo pokojovou teplotu. Maso rozkrájíme a přelijeme omáčkou. Polovinu citronu pokrájíme na plátky a ozdobíme jimi maso. Posypeme nadrobno sekanou petrželkou a servírujeme.